PORTELL. Segle XXI: 2001-2023*


eixir | s.XX | 2001-2023 | Luisa | biblio


2003-2007

L'any 2020, un capellà que va estar a Portell, és nomenat bisbe titular d'Empúries i bisbe auxiliar de Barcelona. Fent un seguiment de la seva carrera, trobem els anys que va estar al nostre poble:

Rvdo. D. Javier Vilanova Pellisa, obispo auxiliar de Barcelona. La Santa Sede hacía público, a las 12:00 h del martes 6 de octubre de 2020, que el papa Francisco había nombrado nuevo Obispo auxiliar de Barcelona al Rvdo. [...] El sacerdote Javier Vilanova Pellisa nació en Fatarella (Tarragona) el 23 de septiembre de 1973. Fue ordenado sacerdote el 22 de noviembre de 1998 para la diócesis de Tortosa, sede en la que ha desarrollado su ministerio sacerdotal. Ha sido vicario parroquial de las parroquias de la Mare de Déu del Roser de Tortesa (1998-1999) y de San Miguel Arcángel de Alcanar (1999-2003). También fue rector de las parroquias de la Asunción de Forcall, Castellfort y Portell, San Pedro Apóstol de Cinctorres, Madre de Dios de las Nieves de la Mata, San Bartolomé de La Todolella y de la Virgen del Pópulo de Olocau del Rey (2003-2007). Ha sido rector de las parroquias de Alfara de Carles (2014-2019), del Sagrado Corazón de Jesús del Raval de Cristo (2016-2019) y de San Lorenzo del Pinell de Brai (2019). (Pàg.202)

[Conferencia Episcopal Española (2020): Boletín Oficial de la Conferencia Episcopal Española, 106. 31 diciembre 2020. Madrid.]  conferenciaepiscopal.es


2004. Maig, 25

Villafranca del Cid pasa a llamarse Villafranca del Cid/Vilafranca. 25/05/2004.

[MAP (2008): Variaciones de los municipios de España desde 1842. Ministerio de Administraciones Públicas. Secretaría General Técnica. Madrid.]  mptfp.gob.es


2006

Es construeixen els parcs eòlics de les Cabrelles i Pla d'en Balaguer, dins de la zona 3 del Pla Eòlic Valencià, per part de l'empresa RENOMAR. El primer està format per 19 aerogeneradors; el segon, en té 25. Aquesta obra deixa diners tant als propietaris de les finques afectades i a l'ajuntament, i ha donat treball a uns quants jóvens de la comarca. Abans de la instal·lació del parc, es van fer treballs arqueològics que van donar resultats impagables. Es van trobar jaciments del paleolític, del neolític, del Bronze, del Ferro, d'època ibera, romans, àrabs, etc. Un cop tinguem els llibres on sortiran publicats els resultats de les excavacions les anirem afegint al web.

L'energia eòlica és una energia renovable i neta, que no deixa massa residus, però el preu a pagar pels pobles de la comarca ha sigut l'impacte visual i acústic amb el qual a partir d'aquest moment hem de conviure. Són les coses del progrés.


2007. Juliol, 12

En el 'Periódico Mediterráneo' de Castelló del 12 de juliol diu: "Según el edicto episcopal, que tiene fecha del pasado 6 de julio, el reverendo Rafael García Castillo ha sido nombrado nuevo párroco de las iglesias de Xert y de Catí, mientras el diácono Alexis Keith Cañadas será nombrado nuevo responsable de las de localidades como Forcall, Cinctorres, Portell de Morella, Castellfort, la Todolella, la Mata, Olocau del Rey y la Llácoba." elperiodicomediterraneo.com

En una revista forcallana ens amplien les dades: "El dia 9 de setembre es va presentar a tots els forcallans el seu nou rector, mossèn Eduard Falcó Masdeu, de 31 anys, natural de Deltebre, que serà el responsable de les parròquies de Forcall, Cinctorres, Portell, La Mata, Olocau del Rei, La Todolella, Castellfort i la Llàcoba, en substitució de mossèn Javier Vilanova que ha estat destinat al Seminari de Tortosa. Com a reforç per la seva àmplia tasca ha estat destinat a aquestes parròquies el diaca Alexis Keith Cañadas, natural de Vinaròs. A tots dos els desitgem molta sort amb la seva tasca a la nostra parròquia." coloniaforcallanocatalana.org


2009. Gener, 21

Ens deixa una veïna il·lustre, Luisa Camañes. Un dels llegats culturals que ens va deixar va ser el seu llibre sobre la història de Portell, usos i costums, en el que s'explica molt bé la manera de viure i les tradicions del Portell del segle XX.

Si la voleu veure parlant de diversos temes del segle XX, podeu entrar en: 15 entrevistes. Són una sèrie de vídeos del Museu de la Paraula, Arxiu de la Memòria Oral Valenciana (museudelaparaula.es).

Els seus llibres estan ja descatalogats i són difícils de trobar. Per aquest motiu, els intentarem afegir també en el nostre arxiu documental sobre la història de Portell: Luisa.


2013. Maig, 17

Enrique Benavent Vidal és nomenat bisbe de Tortosa (ho serà fins al 9 d'octubre de 2022). És interessant conéixer el nom dels bisbes que han ocupat el bisbat de Tortosa perquè Portell en formava part i dins del seu arxiu deu haver-hi molta informació sobre visites pastorals i altres documents:

[Llista de bisbes de Tortosa. ca.wikipedia.org]


 

2014. Març, 23

L'Associació Valenciana de Meteorologia, AVAMET, va instal·lar una estació meteorològica a Portell. Es tractava d'una Davis Pro2 calefactada, per a mesurar també els registres pluviomètrics de la neu. Des d'aquell moment, qualsevol persona pot consultar, a temps real, dades meteorològiques com les temperatures, humitat, precipitacions, vent, etc. A més, disposa d'una webcam que dona imatges del poble en directe.

[Vídeo de l'acte: youtube.com - Avamet: dades meteorològiques i webcam: avamet.org]


2014. Juny, 19

El rei Joan Carles I abdica en el seu fill, Felip VI.

Felip VI, de naixement Felip de Borbó i Grècia (Madrid, 30 de gener de 1968), és l'actual rei d'Espanya.

[ca.wikipedia.org]


Llistat dels presidents sota el seu regnat:

Mariano Rajoy Brey (21 de desembre de 2011)

Pedro Sánchez Pérez-Castejón (18 de juny de 2017)

[ca.wikipedia.org]


2015. Abril, 11

Es troben pintures rupestres al terme de Portell. Encara que la troballa va ser d'uns anys abans, no es va fer públic per tal de poder-se dur a terme els treballs d'estudi i protecció.

Fa un temps, Ismael Gil i jo mateix (Jacint Cerdà) vam trobar unes pintures rupestres al terme de Portell. Davant la importància i repercussió que sabíem que això tindria, vam esperar l'ocasió propícia per tal de posar-ho en mans d'experts que ho pogueren estudiar i valorar. Finalment, el moment va arribar i, ara, per fi, es fan públics els resultats. Són pintures de fa uns 7.000 anys i es veuen un parell de formacions d'hòmens amb arcs, diversos animals, com cabres salvatges i cérvols, i una cosa curiosa, la impressió dels dits de la mà esquerra de l'artista. Corresponen a dues tradicions artístiques diferents: l'art rupestre Llevantí i l'art rupestre Esquemàtic. Si les voleu visitar, us hem d'advertir que estan molt desgastades i que a penes es veuen. El dissabte 11 d'abril de 2015 es va fer la presentació, a la vegada que es va divulgar un tríptic explicatiu. Si cliqueu damunt, el podreu veure una mica més gran.


2015. Desembre, 11

Jaciments de dinosaures en Portell.

ARQUEOLOGÍA. LOCALIZADOS SEIS YACIMIENTOS DE HUESOS DE DINOSAURIOS EN CASTELLÓN. Los trabajos desarrollados por miembros del Grupo Guix de Villa Real [sic, Vila-real] y la Universidad de Valencia, con la colaboración del Ayuntamiento de Portell (Castellón), permitieron la localización de seis nuevos yacimientos con huesos de dinosaurios en esta localidad, lo que hace que se convierta en la segunda población por número de yacimientos conocidos de la provincia, después de Morella. Algunos de los yacimientos localizados tienen la misma edad que los ya conocidos en Morella y Cinctorres -125 millones de años-, aunque la mayoría contienen los huesos de dinosaurios más antiguos de la provincia de los descritos hasta la fecha, con una edad aproximada de 129-128 millones de años, según ha explicado en rueda de prensa el director del proyecto, Andrés Santos-Cubedo.

Santos-Cubedo explicó que, a falta de un estudio más detallado, fueron encontrados varios tipos de dinosaurios en Portell: al menos dos tipos de ornitópodos, dos tipos de dinosaurios carnívoros o terópodos y seguramente un gran dinosaurio del grupo de los saurópodos.

[El Adelantado de Segovia: Periódico de Intereses Morales y Materiales. Ciencias, Literatura y Artes. Año CXIII. Número 36513. 2015 diciembre 11. Pàg.11. Segovia.] (hemeroteca: prensahistorica.mcu.es)


2017. Gener, 3

Notícia sobre la rehabilitació de la campana mitjana i modernització del sistema:

Es restaura la campana de l'Assumpció, una de les que té l'església de Portell. Una de les tres campanes de Portell ha estat rehabilitada recentment i ja volteja i fa els tocs després de la seua reparació. Es tracta de la campana de l'Assumpció, que és la mitjana de les tres que hi ha al campanar de Portell. Els veïns i veïnes del municipi demanaven aquesta actuació i l'Ajuntament de Portell se sumava en les col·laboracions. Cal destacar que la mateixa Parròquia en la persona de mossèn Joan José Roca, s'ha encarregat de buscar l'empresa que ha restaurat la campana.

Cabia la possibilitat de restaurar qualsevol de les campanes. En el cas de la Major, les complicacions augmentaven ja que s'havia d'enviar fora d'Espanya. Finalment es va optar per rehabilitar la mitjana i posar-la en valor.

A banda de la restauració de la campana com a tal, l'actuació també ha suposat la informatització del campanar i el canvi d'altres elements que eren necessaris en aquests moments. Ara, es poden programar els tocs de la campana de l'Assumpció.

Aprofitant la festivitat de l'Esperança el passat 18 de desembre, es va realitzar la inauguració oficial de la campana. No es va fer cap acte concret, simplement en el volteig es donava per inaugurada.

La primera de les tres campanes de Portell ja està rehabilitada. No es descarta, en el futur, continuar amb la restauració de les que falten i tindre tot el conjunt de campanes en les millors condicions.

El campanar de Portell compta amb unes característiques que, sense cap dubte el fan especial. Situat al capdamunt del nucli urbà del municipi, probablement es va construir en una torre defensiva. Ara compta amb una campana que destaca sobre les altres i que volteja els dies de festa gran del municipi

COMARQUES DEL NORD: comarquesnord.cat (3-01-2017)

[Associació Cultural Campaners de la Catedral de València.] campaners.com


2019. Juliol, 7

Portell va organitzar l'Aplec de les Dones dels Ports-Maestrat. Llegim en el Mediterráneo:

Portell acogió ayer a 450 mujeres con motivo de la XX edición de la Trobada de Dones d'Els Ports-Maestrat. El colectivo de la localidad anfitriona congregó a agrupaciones llegadas desde Ares, Benassal, Castellfort, Catí, Cinctorres, Culla, Forcall, la Mata, la Pobla de Benifassà, Morella, Olocau, Sorita, la Todolella, la Torre d'en Besora y Vilafranca.

La jornada arrancó a las 10.00 horas, con la recepción de los grupos de mujeres, para ser recibidas a continuación en el ayuntamiento por parte de las autoridades locales. Seguidamente, dieron comienzo las visitas guiadas, en las que se pasó por los principales monumentos del municipio, así como exposiciones preparadas para la ocasión.

En este sentido, Asunción Segura, presidenta de la asociación anfitriona, detalló que para esta jornada "preparamos diversas muestras, una de ellas especial, dedicada a las mujeres que han destacado en la historia de sus respectivas localidades". De esta manera, el papel de la población femenina queda de manifiesto con la iniciativa, especialmente en el caso de muchas que son desconocidas. "En Portell, por ejemplo, hemos querido destacar la figura de Luisa Camañes, una vecina nacida en 1922 y que fue toda una pionera en el sector textil".

HERMANDAD / Tras los actos de la mañana, las asistentes se congregaron en una multitudinaria comida de hermandad. La tarde continuó con una agenda variada. Una de las actuaciones más esperadas fue una obra teatral representada por vecinos de esta población. Un espectáculo amateur, que habían estado preparando previamente durante el año. El trabajo realizado y los múltiples ensayos fueron correspondidos con largos aplausos. Seguidamente, fue el turno para el grupo procedente de Vilafranca, 'Dolces Cançons', que hicieron vibrar a las congregadas.

Al término de esta completa programación, los organizadores hicieron un balance muy positivo del encuentro. "Una jornada muy reivindicativa, cultural y también festiva, donde hacemos nuevas amistades y se establecen sinergias entre las diferentes asociaciones de los diferentes pueblos", según destacó Segura.

En cuanto a la cita del próximo año, las asistentes conocieron que Vilafranca será el municipio que tomará el relevo de este encuentro tan relevante. Sus mujeres tienen doce meses por delante para preparar una jornada que siga mostrando la labor de las mujeres de las zonas del interior.

[El Periódico Mediterráneo. 08/07/2019. J. O.] elperiodicomediterraneo.com - portelldemorella.es


2020-2021

L'any 2020 passarà a la història per la pandèmia del coronavirus (COVID-19). Sembla que va iniciar-se a mitjan desembre de 2019 en la ciutat xinesa de Wuhan i ràpidament va anar escampant-se. A mitjan febrer arriba a Europa i el dia 25 ja es detecten casos a Barcelona i Vila-real. L'11 de març, l'Organització Mundial de la Salut (OMS), va passar a considerar la COVID-19 pandèmia en lloc d'epidèmia, arran de l'expansió de la malaltia en 114 països. Al voltant del 13 de març, va arribar a Portell i alguns dels nostres veïns van patir una forta pneumònia. El govern de l'estat va decretar l'estat d'alarma i es va poder frenar la primera ona, però el risc va continuar. Es va fer imprescindible dur mascaretes, per tal d'evitar la transmissió, les freqüents rentades de mans amb sabó, l'ús de gens hidroalcohòlics, a més de mantenir la distància de seguretat entre persones i disminuir les reunions socials. Totes les festes de l'any van quedar suspeses.

Durant el mes de desembre de 2020 van aparéixer les primeres vacunes. Diversos laboratoris com Pfizer, Moderna o AstraZeneca (seguides de Janssen) van aconseguir, en temps rècord, superar les diverses fases que aquests fàrmacs necessitaven per als assaigs clínics, i les seues vacunes van ser aprovades per les autoritats reguladores nacionals. A Portell acabarien arribant durant els primers mesos de l'any 2021.

[ca.wikipedia.org]


2021. Setembre, 25

Canvi de capellà en Portell:

Nomenaments i cessaments eclesials. El Sr. Bisbe, Mons. Enrique Benavent Vidal, durant el mes de setembre de 2021, ha signat els següents nomenaments i cessaments eclesials: Dia 25 de setembre.

Rev. GERARD REVERTÉ ESCORIHUELA. Nomenament vicari de les parròquies Sant Pere, apòstol, de Benicarló, Santa Maria del Mar, de Benicarló. Nomenat Delegat Diocesà de Pastoral Juvenil. Cessa com a vicari de Morella i com a rector de les parròquies següents: l'Assumpció de María, de Portell, Sant Pere, apòstol, de Cinctorres, l'Assumpció de Maria, de Forcall, Sant Bartomeu, apòstol, de Todolella, Mare de Déu de les Neus, de la Mata i Ntra. Sra. del Pópulo, de Olocau del Rey.

Rev. MATTEO BORDIGNON. Nomenat vicari de Morella i rector de les parròquies següents: l'Assumpció de Maria, de Portell, Sant Pere, apòstol, de Cinctorres, l'Assumpció de Maria, de Forcall, Sant Bartomeu, apòstol, de Todolella, Mare de Déu de les Neus, de la Mata i Ntra. Sra. del Pópulo, de Olocau del Rey. (pàg.417)

[Conferencia Episcopal Española (2020): Boletín Oficial de la Conferencia Episcopal Española, 106. 31 diciembre 2020. Madrid.]  conferenciaepiscopal.es


2022. Juliol, 29-31

Se celebra en Portell el 43é Aplec dels Ports (el tercer que es fa al poble). Va ser un èxit!

[portelldemorella.es]


eixir | s.XX | 2001-2023 | Luisa | biblio


portell.org  -  portellweb@yahoo.es

Recopilació bibliogràfica i transcripcions de Jacint Cerdà