Tornar a la portada de la webHistorial de pàgines de novetats:

any 2010


2003   2004   2005   2006   2007   2008   2009   2010   2011   2012   2013   2014   2015   2016


Per si algú va comprar loteria d'Ares, us avisem que hi ha una errada en les participacions del número de les Festes.

L’Associació Amics de les Festes Popular d’Ares ha comunicat als mitjans de comunicació que, per error d’impremta, el número 26373 que apareix a les butlletes que ha repartit esta entitat correspon al número 26273, per al Sorteig de Loteria de Nadal del dia 22 de desembre de 2010.

Segons este comunicat, la notificació d’este error ha estat publicada a la premsa provincial, al periòdic Levante de Castelló (15 de desembre de 2010) i al diari Mediterràneo (17 de desembre de 20101).

Al mateix temps des de l’associació també s’informe que s’ha fet una acta notarial detallant este error.

(18-12-2010)


EL BETLEM VIVENT L'ESTEL DELS PORTS ARRIBARÀ A PORTELL EL 26 DE DESEMBRE


Els dies 6 i 7 de desembre Portell acollirà els assajos generals de l'Estel dels Ports, el pessebre vivent comarcal que cada any es representa en un municipi de la comarca. Després d'un parèntesi les parròquies de la comarca i els veïns de Portell disposaran un total de 11 escenes que recorreran tot el poble. La representació oficial de l'Estel dels Ports es durà a terme el 26 de desembre a partir de les 17h.
Els actors, tots ells veïns del poble i d'altres pobles dels Ports, porten setmanes assajant els seus papers. Tot el poble de Portell s'implicarà en la decoració dels diferents escenaris i també en el guarniment dels llocs escollits. Així mateix tots han col.laborat en l'elaboració del vestidor. Es preveu que més de 100 actors, entre grans i xiquests, formen part de la representació.

Els carrers del poble seran els llocs escollits per representar el naixement, l'arribada dels Mags d'Orient o la fugida a Egipte. Les bugaderes, els pastors ... tots integraran un autèntic mosaic nadalenc. L'alcalde de Portell, Álvaro Ferrer, ha assenyalat que, en el municipi, una comissió de veïns s'ha encarregat de coordinar-se amb les parròquies. Així mateix ha apuntat que els assaigs es duran a terme a la mateixa hora que la representació, per tenir en compte les condicions de llum existents a cada lloc.

(02-12-2010)


Aquesta setmana, com ja era d'esperar, ha fet el primer avís de nevada. Va ser dilluns per la nit i, tota la costa de Cinctorres i el port de les Cabrelles va quedar completament blanc. No va caldre posar cadenes pero però la circulació era prou perillosa. Per sort, el matí següent es va desfer.

Per cert, vigileu quan circuleu pel carrer de la Nevera (Calvari), perquè el canvi de rasant entre la costera i la carretera, després del nou asfaltat, ha quedat bastant perillós i teniu el perill de fer malbé els baixos del vehicle. Són moltes les rascades que hi ha.

En quant a la nostra recerca sobre la història local, dir-vos que, al segle XIV, ja es parla de què Portell tenia un privilegi del Rei en materia de vi (a saber des de quan). No és d'estranyar que encara ens queden tants topònims amb noms relacionats amb el vi i el raïm: el Vinyal, la Vinyeta de Panxa, el Parralet, el Parralàs... Us posem un petit fragment del document:

<<[...] Açó entés e declarat que si vi que sie de la cullita propia de la vila de Morella o de les aldees, aldeyes o lochs dels térmens de aquella, valdrà comunament dins la vila de Morella dos sous VI diners per quarter o d'allí amunt, que no constrastant lo present stabliment los jurats e prohòmens de la dita vila puguen soltar lo dit vet e dar licència a tot hom de metre vi dins los térmens de Morella e aldeyes de aquella si a ells ben vist serà. Et açò entés encara que si les aldeyes de Castellfort, de Vilafrancha e de Portell an privilegi real en lo qual sie contengut que no contrastant nengun estatut o vet de vi que ells ne puguen metre, que per lo present stabliment als dits lochs no pot ésser feyt nengun prejuhí. [...]>> (1370-74)

  (01-12-2010)


L'HOTEL DE PORTELL, com ja us vam avançar, ha tornat a canviar el rumb. Ens diuen els nous "hotelers" que a més de servei de Bar i Restaurant diari, també donen servei d'habitacions. Es a dir, està funcionant com Hotel. Ens han donat els telèfons per si voleu parlar amb ells personalment o fer reserves. Més endavant ja miraran de tornar a reactivar la pàgina web.

* * * * *

Per cert, en aquestes setmanes la notícia important ha sigut que va nàixer un altre portellà! Lidón i Jorge van ser pares d'un altre xiquet. Si fa dos anys va ser Hugo, ara fa uns dies, el 20 d'octubre, va vindre al món David.

MOLTES FELICITATS, FAMÍLIA!!!!

  (14-11-2010)


La Penya taurina de Portell ens fa saber que ja tenen "Lotería del Niño". El número es:

46651

  (13-11-2010)


Anit es va tornar a inaugurar l'Hotel de Portell. Comença així una nova etapa que, esperem i desitgem, siga ben llarga i fructífera. Ja us anirem informant.

MOLTA SORT!!

En quan als mapes del temps, feia uns dies que no funcionaven perquè els del Servei Meteorològic de Catalunya havien fet una reestructuració en la seua web www.meteo.cat i no es carregaven els mapes automàticament. Esperem que ara sí funcione...

  (30-10-2010)


Ens acaba d'arribar un missatge de Jose Antonio en el que se'ns convida a participar en una caminada. Us el copiem tal i com ens ha arribat:

HOLA A TOTS:

NO SE SI SABREU QUE FA UNS MESOS, VAM ANAR A MARCAR UNA RUTA DE PORTELL A CINCTORRES COL·LABORANT AMB L'ASSOCIACIÓ "EL CAMÍ".

AQUEST DISSABTE, I DESPRÉS DE SER APROVADA PER PART DELS TÉCNICS DE CAMINS, HI HA PROGRAMADA UNA CAMINADA PER TAL DE MARCAR EL CAMÍ FINS LA RAMBLA.

PER A TOT AQUELL QUE TINGA GANES DE FER UN POC D'ESPORT, L'HORA D'EIXIDA SERÀ LES 8:30, DESDE LA PLAÇA DEL POBLE.

LA MARXA TRACTA DE FER EL CAMÍ I ANAR MARCANT-LO PER TAL DE QUÈ TOT AQUELL QUE VULGA FER AQUEST CAMÍ PUGA SEGUIR-LO.

EL GUIA SEA RAMÓN, QUE ES EL NOI QUE ESTÀ DINS L'ASSOCIACIÓ "EL CAMÍ". A MÉS A MÉS DIR-VOS QUE VINDRAN UNS PERIODISTES DE LA REVISTA CATALANA "DESCOBRIR", QUE SERVIRÀ PER TAL DE DONAR PUBLICITAT TANT AL POBLE COM AL CAMÍ.

SENSE MES, GRÀCIES.

Esperem que faça un bon dia!

  (20-10-2010)


En vespres del pont, els qui penseu pujar al poble, no us feu massa il·lusions en trobar rovellons perquè no ha plogut i la temporada me pareix que la passarem en blanc.

Com a novetat a la web, en la secció de documents històrics, on pretenem anar col·leccionant tot el que històricament s'ha dit del nostre poble, se'ns havia passat per alt un diccionari de 1827 d'un tal Miñano y Bedoya, en el que resulta graciós com el bon home tradueix l'Albareda com <<la Puebla de los Árboles>>!! També ens recorda que la categoria del poble, després de la independència de Morella,  és de "Villa Real". I l'escut del que parla, "fuerte castillo con tres torres", sembla que coincideix prou amb el de la pedra que es va trobar davall de l'antic hospital, al carrer l'Església. Més tard, al 1848, Madoz s'ho devia copiar i va posar la pota escrivint "fuerte castillo con tres leones". El que diu Miñano reforça la idea de què el nostre escut, en aquell moment, deguera ser aquest i, per tant, el que s'usa en la actualitat, seria molt recent.

"PORTELL. V. R. [Villa Real] de España, provincia de Valencia, partido de Morella, obispado de Tortosa. A. O., 125 vecinos, 680 habit., 1 parr. que tiene por aneja la de la Puebla de los Arboles [l'Albareda!!], 1 ermita, 1 hospital, 1 pósito, y escuela de primeras letras. Situada en los confines de Aragon, por el N. de Valencia, en terreno montuoso y áspero cercado de profundos barrancos y espesos bosques. Hay muchas fuentes, de cuyo sobrante se riegan las huertas, y todo el término se estiende á leg. y 1/2 de longit. y 3 de latitud. Produce trigo, patat. y bellotas, con algun vino y seda. Industria: telares de lana. Se cria algun ganado. Tiene por armas un fuerte castillo con tres torres en el escudo. Dista 24 leguas de Valencia y 3 de la cabeza de partido. Contribuye 6,474 rs. [reales?]" .

En un segon diccionari, de 1832, que sebla una còpia de l'anterior, s'afegeix una dada interessant sobre l'orígen àrab del poble i la donació del rei Jaume I als templers:

"Esta villa fué engrandecida por los Moros á quienes la conquistó el rey D. Jaime I; mandóla cercar de altos muros, con 4 puertas y un fuerte castillo: hizo donacion de ella á los Templarios y después de la estincion de esta órden pasó á la jurisdiccion de Morella con el título de aldea, de la que fué separada por D. Carlos II que la hizo villa real."

De tota manera, dir-vos que, a mesura que anem trobant noves dades històriques sobre el poble, les anem afegint cronològicament. Així, en el segle XIX, per exemple, a més d'aquest document n'hem incorporat algun més, com un de Miralles de Imperial en el que nombra a Portell, junt a molts d'altres, com poble productor de "tejas y ladrillos". I no és d'estranyar perquè encara queden restes de tres o quatre teuleries...

 (09-10-2010)


Ja estem a meitat setembre i, amb les fires de Mosquerola (la setmana passada), Morella (aquesta setmana) i Cantavella (la setmana que ve) tornem a dir adéu al periode estiuenc i, per ací dalt, quedarem quatre gats com tots els hiverns. Si almenys es trobaren rovellons... però ni això! En fi, sort que la colla l'Emboss, que va prendre el relleu de la colla els Embalats per a l'organització de les Festes (per cert, quines festorres!! gràcies Embalats!!), està ja en moviment i no ens deixaran parar perquè ens han comunicat que el proper dissabte dia 25 de setembre tindrem la primera orquestra de l'hivern: la ORQUESTA REVELACIÓN.Fins d'ací a quinze dies...

En quant a les obres de la carretera, continuen rascant les cunetes per tal d'ampliar-la una miqueta. Per tant, continueu tenint precaució quan vingueu al poble.

I pel que fa a l'Hotel, avisar que des del dia 1 d'agost, va canviar de llogaters i, per tant, va tornar a començar de zero. De moment no sabem el telèfon ni si podreu menjar o dormir en condicions. Millor que us informeu primer.

 (13-09-2010)


Enguany a les Festes estem molt esportistes: després de la caminada pel terme de l'altre dia (amb molta participació, per cert), ahir vam celebrar la primera 'Happy Tour' ciclista Portell - la Iglesuela. Com podeu vore en la foto, va ser molt colorida. I ningú va fer figa i tots i totes vam arribar a la Igle i tornar. Les cares de felicitat són perquè vam passar-nos-ho molt bé; per això i perquè... just acabàvem d'esmorzar!

 (12-08-2010)


Si voleu vore el bou de la Penya Taurina de Portell, ens l'acaben d'enviar. Si cliqueu damunt de la foto el voreu una mica més gran:

 (30-07-2010)


Ens acaben de passar informació de les Festes 2010 !!!. Si cliqueu en el quadre, entrareu en la programació. O també hi podeu accedir des de la pàgina principal del web.

Com a precaució, dir-vos que els qui vingueu des d'ara fins al començament de les Festes, teniu una alta probabilitat de trobar-vos obres a les carreteres. Per una banda, s'està ampliant una mica la carretera des de Portell a les Cabrelles i hi ha talls intermitents que poden ser una mica llargs (sobretot si teniu pressa). Per una altra banda, la carretera de Portell a Cinctorres està sent parxejada, i també és possible que tingueu complicacions si passeu en hores en les que els operaris estan treballant. Així que, precaució i molta prudència!

Vecinos i vecinas de la Iglesuela y de Cantavieja,

Si pensais bajar a Fiestas, es posible que todavía esté la carretera en obras, con las cunetas peligrosas, así que...

¡¡PARAR CUENTA!!

 (21-07-2010)


Per fi, amb l'arribada oficial de l'estiu, arriba també el calor. Això sí, de les tronades no sé jo si ens acabarem de lliurar... Res, dir-vos que hem fet una repassada dels vídeos que teníem pendents d'enllaçar a la web i ara ja els teniu ahí tots juntets. Podeu entrar en la secció de VIDEOS o si voleu, ací us poso un accès dels que acabem d'enllaçar.

SANT ANTONI 2010: Relació de l'ermita. Pujat per 'tvvilafranca', el 15/02/2010    
SANT ANTONI 2010: Relació de la Plaça. Pujat per 'tvvilafranca', el 15/02/2010    
SANT ANTONI 2010: En fotografies. Pujat per 'portellvirtual', el 15/02/2010    
LES FESTES 2009: La bodega de Valero. Pujat per 'portellvirtual', el 06/03/2010    
LES FESTES 2009: Bous (1). Pujat per 'portellvirtual', el 08/02/2010    
LES FESTES 2009: Bous (2). Pujat per 'portellvirtual', el 10/02/2010    
Els Reis 2010 (1). Pujat per 'portellvirtual', el 05/02/2010    
Els Reis 2010 (2). Pujat per 'portellvirtual', el 06/02/2010    
Rentant la roba als llavadors. Pujat per 'nativojaimecxm', el 30/05/2010    
Portellans a València. Pujat per 'portellvirtual', el 06/03/2010    
Paisatges portellans. Pujat per 'portellvirtual', el 06/03/2010    
Excursió a la Roca Parda (en fotos). Pujat per 'portellvirtual', el 19/01/2010    
Caminata la Mata - Portell (en fotos). Pujat per 'portellvirtual', el 17/01/2010    
La cacera del senglar. Pujat per 'portellvirtual', el 07/02/2010    
I Torneig Internacional d'Escacs de Portell (02/07/2009). Pujat per 'portellvirtual', el 08/02/2010    

Per cert, recordar-vos que estem a Sant Joan i el cap de setmana a la barriada del Barranco (Las Casas de San Juan), vora l'Albareda, faran festa grossa, com tots els anys.

 (25-06-2010)


El que havia d'arribar pareix que ara sí que va de veres. Almenys, segons les informacions que ens han enviat els nostres amics del Centre d'Estudis dels Ports. La censura més casposa dels nostres governants està arribant també a les nostres terres i ens tallen TV3!! El TDT es veu que pot tenir un munt de cadenes de televisió escombreria que maleduca clarament als nostres sagals i fa que discutir a crits sigue la cosa més normal del món (o sinó mireu quina programació hi ha en horari no protegit). I ja no parlem de les ideologies dels canals, que déu li do.. I què me dieu dels canals "timadors"? aquells jocs aparentment tan senzills amb l'única finalitat de treure'ls els diners als nostres jubilats... Però no, la que fa nosa és TV3 que com són catalans i parlen clar, són el dimoni personificat. No diré el que penso perquè potser me fotrien una querella però imagineu-vos-ho.... En fi, ja sabran què estan fent... però si esperen que tallant TV3 ara miraré Canal 9, ja poden esperar asseguts!

 (03-06-2010)


Aquest cap de setmana vam celebrar la tradicional pelegrinació a Sant Pere. Els Pelegrins van continuar amb la tradició i van caminar fins a l'ermita de Sant Pere, a Castellfort per tal de demanar al sant que no s'oblide dels portellans. Vam demanar per nosaltres i per tot el poble, per a que plogue però sobretot per a que tinguem salut i que l'any ens siga propici.

De matí estava tot mullat i, en alguna part del camí, amb boira. A la tornada va fer molt bon temps.

La setmana passada també vam tenir el 2n Testing de Biodiversitat de Portell. En aquestes reunions es fan xerrades d'especialistes en la matèria, però sobretot consisteixen en eixir al camp i fer fotos de les plantes i animals que ens anem trobant pel camí. Aquestes fotos les pugem a la web de BiodiversidadVirtual on experts de cada grup ens les identifiquen i d'aquesta manera podem saber què són i quina és la seua biologia.

Us posem un parell d'exemples de les espècies més interessants que vam aconseguir fotografiar: una Graellsia i una orquídia.

(30-05-2010)


El passat cap de setmana vam celebrar la festivitat de Sant Marc i, al contrari que els dies precedents, va fer un dia de sol magnífic. Ara, a esperar a la propera...

(26-04-2010)


Fa un mes us parlàvem de nevades i més nevades (quin hivern, xa!)... però després va millorar una mica el temps, va estar "a punt de ploure" però es va quedar en poca cosa i, fins i tot, vam tenir molt bona ora per Setmana Santa. També, el passat cap de setmana, va fer un sol esplèndid, però tot el que duem d'aquesta -i ja és divendres-, boira i núvols i més boira. I d'aigua tant a penes. Només dilluns va caure una mica i avui divendres, just quan els xiquets i els treballadors i treballadores tornaven a la faena després de dinar...però no més ha sigut això, una ruixadeta per tocar els nassos i avant. La incògnita està en vore quin temps ens farà per Sant Marc, que està ja ahí! Si no ho tinc mal entés, serà el proper 24 d'abril!! Us deixem un parell de fotos primaverals, que hem fet aquests dies, per a que aneu fent boca...

Per cert que, la Comissió d'enguany es farà càrrec  de la barra de l'Albareda per a que ningú es quede amb sed, tindran samarretes conmemoratives, per si algú en vol comprar, etc., etc... i per la nit, discomòbil!

En quant a les Festes, hem vist al fòrum que enguany seran del 5 al 13 d'agost, amb ofrena floral el dia 15. I també ens diuen que cap la possibilitat de què se recupere, ni que siga per aquest any, la festivitat de Sant Critòfol (San Critóbal).. Ja us direm la data si la cosa s'acaba confirmant.

(16-04-2010)


Més nevades... i ja en van una carretada! La d'anit ha deixat poc més de quatre dits i pareix neu pols. Ahí us penjo una foto d'avui de matí:

(08-03-2010)


L'altre dia ens van fer arribar unes fotos de la cacera de mascles de cabra montesa ací al poble. Com podeu vore, per les roques podem trobar meravelles com aquestes que José Antonio i Germán ens mostren com a trofeu.

José Antonio Cruz Ferrer (15 de novembre de 2009) Germán Ejarque Monfort (5 de desembre de 2009)
La cabra és un mascle de 11 anys Mascle de 12 anys
El trofeu té una puntuació de 230 punts La puntuació és de 233 punts.
 
Segons aquestes puntuacions, els dos trofeus són considerats "medalla d'or".

Pel que fa a la web, avui fem els 7 anyets. Enguany hem tingut certs problemes d'hospedatge però esperem anar millorant poc a poc. En tots aquests anys hem tingut 123.000 visites!! Moltes gràcies per la vostra fidelitat.

Per cert, estem pendents d'enllaçar-vos uns quants vídeos. No deixeu d'entrar i els voreu.

(04-02-2010)


Després d'uns dies de relativa tranquil·litat meteorològica, en la que la neu se va desfer molt (alguns ventisquers no marxaran en unes quantes setmanes), aquests dies ha fet dos intents de nevar que a penes sí ho han cobert tot de blanc. Afortunadament no ens han bloquejat les carreteres com l'altra vegada.

Com que al fòrum veiem que heu penjat una notícia interessant relativa als costs econòmics que suposa als ajuntaments, hem revisat les informacions publicades sobre Portell durant aquests dies i us posem els enllaços a continuació (cliqueu damunt dels titulars):

Dos días de caos en el interior (Las Provincias, 10/01/2010)

El alcalde de Portell denuncia "falta de coordinación y de medios" (Cope, 12/01/2010)

“He perdido 12.000 € y unos 1.300 conejos” (Mediterraneo, 25/01/2010)

Los daños por el temporal de nieve en Els Ports superarán los 200.000 € (Mediterraneo, 25/01/2010)

Portell idea un servicio de tramitación de compras en internet (Levante, 25/01/2010)

Portell se ofrece como escenario de películas (Mediterraneo, 26/01/2010)

En quant a festivitats, segons el que hem llegit al fòrum, el proper dissabte, 6 de febrer, les dones celebraran la tradicional festa de Santa Àgueda, i Sant Antoni, la setmana següent, el 13 de febrer. Ja ho mirarem de confirmar.

(27-01-2010)


Si ahir ens queixàvem dels ventisquers, avui, en alguns llocs encara ha estat més exagerat. Si ja va haver més d'una casa amb la porta coberta de neu, les ventades de la passada nit han reforçat els ventisquers. Les màquines llevaneus van obrir per les carreteres de Vilafranca i la de Cinctorres però avui deuen d'estar com si no hagueren passat. I ja no es van atrevir amb la carretera de l''Angresola. Les Cabrelles deu ser tot un ventisquer. Aquest matí, alguns hem hagut de tornar a fer peripècies per poder eixir al carrer... Fins i tot als més vells del poble se'ls fa difícil recordar nevades com aquesta. Nevades de més entitat sí, amb més gruix de neu també, però moltes cases, en més de 50 anys no havien patit ventisquers com els d'enguany!!

Això de la dreta és "la porta":

No calen comentaris...

(09-01-2010)


Ahir es va passar el dia nevant i, pel que hem vist avui de matí, tota la nit també. La qüestió és que avui estem, literalment, colgats de neu. És difícil saber quanta neu ha caigut. Potser mig metre. Els ventisquers són impresionants i, si a Portell n'hi ha de més de dos metres d'alt, més amunt, com a les Cabrelles, poden ser impresionants. El fet és que, almenys en la carretera que va a l'Anglesola no han passat les màquines llevaneus. La llàtima és que, com en la nevada anterior, no pareix que porte massa aigua. Ara a mig matí teníem -4ºC i les previsions no són de millora, així que ens tocarà conviure amb la neu uns quants dies. Ahí teniu algunes fotos testimonials d'avui de matí:

 

Hi ha neu per tot arreu:

Els protagonistes, "els ventisquers":
   
Pobre cotxe... Encara que no ho semble, això és la carretera:

(08-01-2010)


Anit, com tots els anys, van passar els Reis per Portell i van deixar joguets en totes les cases dels xiquets. Enguany van vindre en cavalls, pel camí del pont, per on tornen els pelegrins a Sant Pere. I portaven una burreta carregada de regals. I per ambientar-ho més, també es va fer una representació vivent del naixement, amb jesuset i tot. Després es van despedir fins l'any que ve i van marxar, no sabem si cap a Cinctorres o cap a la Mata...

(06-01-2010)


Historial de les pàgines de novetats: 

2003   2004   2005   2006   2007   2008   2009   2010   2011   2012   2013   2014   2015   2016