Tornar a la portada de la webHistorial de pàgines de novetats:

any 2013


2003   2004   2005   2006   2007   2008   2009   2010   2011   2012   2013   2014   2015   2016


Que tingueu tots un MOLT FELIÇ ANY NOU

2014  !!!

(31-12-2013)


Després de la nevada de fa quinze dies, finalment va arribar l'hiver i, aquesta vegada per quedar-se. Ahir, per exemple, de bon matí, en alguns punts del terme, vam arribar als -10ºC. Però el cas és que duem setmana i mitja amb temperatures que ronden els 0ºC durant tot el dia. En fi, res a que no estiguem acostumats. O no?

Sobre novetats del poble, des de que fa unes quantes setmanes va nàixer Ainhoa, la segona filla d'Ángel i Ana, pareix que tot estiga molt tranquil. Els jubilats tenen una altra vegada a Laura, que els fa fer activitats. També es fan cursets per la comarca on anem alguns portellans. Tant a Morella com a Vilafranca van començar cursos d'anglès de diferents nivells. I també, alguns estan aprenent a tocar la guitarra. A vore, a vore...

Però ahir va ser un dia negre per la nostra llengua. Així, "negra", es va quedar l'emissió de Canal Nou. I muda, Ràdio Nou. L'excusa és, com no, la crisi, però la veritat és que aquest govern que tenim al País Valencià va lluitar amb totes les seues forces per eliminar TV3 i, ara, sorprenentment, s'han carregat els darrers mitjans que quedaven en la nostra llengua. Al final ho han aconseguit!!

Però, per sort, avui dia, podem accedir a les emissions online d'altres cadenes que encara emeten en la nostra llengua, a Catalunya, a les illes Balears i, fins i tot, a la Catalunya Nord; i en alguna emissora local, com la de la nostra comarca (nord). Ací hi ha un parell de servidors on en trobareu algunes, tant de TV com de ràdio. Les intentarem revisar totes perquè ja hem vist que alguna de les que hi ha ací també ha acabat desapareixent:

(30-11-2013)


L'hivern s'ha fet de rogar però, finalment, ací està.. Després d'unes setmanes de sol i bones temperatures, amb a penes un parell de gelades de poca importància, avui ens hem despertat amb una nevada. Pensàvem que no seria més que una "neviscarda" però, ara mateix (10:30 h) està caient de valent. Ací teniu una foto:

Si voleu, podeu vore la nevada en directe a la webcam de Vilafranca:

http://www.justin.tv/vilacam#/w/7484277040/133

(16-11-2013)


Acabades les Festes, com diuen els antics, "queden les bèsties"!! Ara són dies per recuperar-se, però poc, perquè s'acaben les festes d'un poble i comencen les d'un altre!!

Castellfort, del 18 al 25 d'agost

Cantavieja, del 22 al 27 d'agost

Forcall, del 23 al 31 d'agost

Cinctorres, del 24 d'agost al 3 de setembre

La Iglesuela, setembre

(20-08-2013)


Avui comença l'Aplec dels Ports, la festa comarcal per excel·lència. És el 35è any i tocava fer-lo a Portell però tots sabem què va passar.. El cas és que vam acabar passant torn i, finalment, l'Aplec es farà igualment, però a Morella. Entre altres actuacions, hi ha una exposició retrospectiva dels aplecs, actuacions de grups com els Catarres, Orxata Sound System, la Kinky Band, Pepet i Marieta, Miquel Gil o Obrint Pas; sàtira teatral amb l'irreductible Xavi Castillo i moltes coses més. Ho trobareu tot per internet. Ací teniu el cartell.

I ací teniu un petit resum de la programació de les Festes de Portell 2013:

Dissabte, 3 - Sant Cristòfol (bou i orquestra)

Diumenge, 4 - Exhibició taurina al Corro i música folck al Local.

------------------------------------------

Dijous, 8 - Nit dels Óscars (s'adornaran les colles amb motius de pel·lícules)

Divendres, 9 - Dia de les Colles (dos bous i orquestra)

Dissabte, 10 - Dia de l'Associació Taurina (dos bous i orquestra)

Diumenge, 11 - Dia cultural (missa, concert de "boleros" i cinema a la fresca)

Dilluns, 12 - Dia de les paelles (i nit alternativa)

Dimarts, 13 - Dia del "deport" (happy tour) i nit de disfresses

Dimecres, 14 - Dia dels xiquets i nit temàtica

Dijous, 15 - Dia de la Mare de Déu i traca fi de festes

(25-07-2013)


Aquest estiu continua la tònica de pluges de la darrera primavera, només que ara és en forma de tempesta: si no cada vesprada, una de cada dos se forma tempesta per les terres veïnes de Terol i ens acaba remullant. Afortunadament, fins ara no li ha donat per caure pedra, però ens deixa ben remullats!!

Aprofitem per penjar alguns videos que teníem pendents de posar. Com sempre, els hem posat a la secció de VIDEOS de la web i ací us copiem els darrers que hem enllaçat:

SANT ANTONI 2013. Pujat per 'portellvirtual', el 11/02/2013    
SANT ANTONI 2013: relació de la Plaça. Pujat per 'tvvilafranca', el 11/02/2013    
SANT ANTONI 2013: relació de l'ermita. Pujat per 'tvvilafranca', el 11/02/2013    
SAN JUAN del Barranco 2013. Pujat per 'portellvirtual', el 06/07/2013    
LES FESTES 2012: Valoració. Pujat per 'tvvilafranca', el 16/08/2012    
L'ESPERANÇA 2012 (1). Pujat per 'portellvirtual', el 19/12/2012    
L'ESPERANÇA 2012 (2). Pujat per 'portellvirtual', el 11/01/2013    
Portell: meravella primaveral. Pujat per 'portellvirtual', el 29/04/2013    
Portell: neu 2013. Pujat per 'portellvirtual', el 07/03/2013    
Portell: meravella hivernal. Pujat per 'portellvirtual', el 24/01/2013    
Portell: meravella hivernal II. Pujat per 'portellvirtual', el 11/03/2013    

Quan tinguem informació de les Festes 2013, ja us informarem...

(17-07-2013)


Aquest cap de setmana es celebra a les Albaredes la festa de Sant Quirico i Santa Julita. Si fa com avui divendres, el dia serà boníssim!! No fa encara un oratge per a piscines però sí per anar a passejar pel camp. Està vist que enguany l'estiu ve molt poc a poc...

(28-06-2013)


Per fi ha arribat el bon temps als Ports! Ha costat però finalment ja ens hem pogut treure la roba d'abric. Una vegada més, era encertada la dita castellana de "hasta el 40 de mayo no te quites el sayo"! I amb la calor, les tempestes per la vesprada. Es el que té. Ja n'han passat un parell, amb llamps i trons i aigua mal repartida, com sol passar..

Esperem que tots els estudiants ho aproveu tot i que tingueu unes vacances fantàstiques. Molts ànims!!

(16-06-2013)


El passat cap de setmana van ser les comunions i demà, com cada any des de que mossèn Vinaixa ho va recuperar, tornarem a reviure la tradició dels Pelegrins; una liturgia que pareix que es remunta almenys a finals del segle XIV, que ja són anys!! Entre altres coses, en aquest acte tan solemne se sol demanar pluja però ens consta que, enguany, n'hi ha més d'un que, després de tanta aigua i tant de fred, està desitjant demanar "sol i bon temps"!! En fi, que com diuen els castellans, ja estem esperant a que arribe "el 40 de mayo..." ;-)

<<El pelegrinatge de Portell a Sant Pere és dels més desconeguts, quasi limitat als habitants de la localitat i als emigrants. Destaca per la senzillesa del seu ritual i encara està ple de simbolismes medievals. Conten que als orígens, cap a finals del segle XIV, feren la promesa d'anar cada any a Sant Pere de Castellfort el tercer dia de Pasqua de Pentecosta. I la llegenda així ens ho mostra: hi hagué set anys de sequera absoluta. La fam, la malaltia i la pobresa ho dominaven tot: persones, animals i plantes. ni els arbrissons més ferms pogueren ressitir la manca d'aigua del cel. Els ramats quasi havien desaparegut. Les persones no disposaven d'aigua ni per a beure. Aleshores es reuniren els portellans i decidiren enviar a Roma una ambaixada per preguntar-li al Papa el que havien de fer per a remeiar la necessitat. N'anaren dotze i tots, trets d'un, periren de pesta, fam i violència al llarg del camí. Al que tornà al cap de set anys, li preguntaren: "-Què t'ha dit el sant pare?" I ell contestà: "-Què m'ha de dir el sant pare? On aneu, bon home? Teniu Sant Pere tant a propet i veniu ací? Aneu a Sant Pere!". [Recordem que es considera a Sant Pere el primer dels papes de Roma.] Lògicament es referia a l'ermita de Sant Pere de Castellfort. Des d'aleshores començaren a pelegrinar els caps de casa cada any per a demanar la pluja tan necessària.>>

[MONFERRER I MONFORT, Àlvar (online): Tres romiatges penitencials medievals de Castelló.] pdf en revistes.iec.cat

(24-05-2013)


Finalment la pluja i la neu ens va aigualir -mai millor dit- la festa de Sant Marc del passat cap de setmana. Amb aquelles condicions, es va anular la romeria a les Albaredes. Una llàtima perquè el camp començava a estar preciós! Això sí, es va fer la missa igual i la festa es va traslladar al poble i avant. Què li anem a fer!

I pel que fa a l'aigua acumulada, des del passat dijous, entre pluja, neu... i la tronada d'ahir (què prop va caure un dels llamps!!) supera els 80  l/m2. que no està gens malament.

(01-05-2013)


Aquest proper dissabte, 27 d'abril, és el dia que celebrarem la festa de Sant Marc. Bé, ho celebrarem si para de ploure perquè avui dijous, s'ha passat el dia plovent, i les previsions són de continuar fent-ho. Bo serà pel camp! En fi, ja se vorà...

(25-04-2013)


En vespres de les festes de Pasqua, estem tenint petites pluges que, encara que en total no deuen superar ni els 10 litres per metre quadrat, són molt saludables pels nostres camps, sobretot per als sembrats. Ben vingudes siguen, encara que, malauradament, frustren més d'una professó arreu de l'estat. Però com bé ens comentava un home de camp d'Olocau del Rey veient, amb incredulitat, les llàgrimes de una cofradia que no podia treure un "paso" de Setmana Santa per una de les moltes professons: "¡¡Pero no se sacan siempre los santos para que llueva??"

(27-03-2013)


Avui ens han fet arribar una notícia sobre la importància de l'església de Portell, qualificada com: "la primera de una serie de edificios religiosos con una denominación común: Iglesias Salón del XVIII". I es destaquen les innovacions tecnològiques amb les que es va fer: "En el marco técnico, esta iglesia dels Ports resulta innovadora respecto a sus predecesoras Iglesias Salón góticas ubicadas en Guadalajara y la Rioja, o de su antecedente clasicista, de Callosa de Segura en Alicante. A su vez, este templo, marca la transición de las iglesias salón turolenses del XVII a las del XVIII de Castellón y Tarragona". Trobareu una mica més informació al respecte, consultant en la secció de documents històrics d'aquesta web, al segle XVIII, any 1750. Li volem donar les gràcies a la seua autora, Beatriz Sáez, per haver-nos-ho fet arribar.

En quant a la neu, encara que ahir i avui s'ha anat desfent molt, costarà de que marxe tota perquè n'hi havia una barbaritat. Esperem que, poc a poc, tot torne a la normalitat.

(03-03-2013)


Després de passar-se més de 24 h. nevant, avui de matí ens hem despertat amb un bou tou de neu. En la majoria de llocs, el nivell rondava el metre. Salut que tinguem perquè les carreteres estan lluny d'estar practicables.

(01-03-2013)


Es preveia una bona nevada per avui i, en efecte, està nevant des de fa ja unes quantes hores. Ara a migdia ja hi ha un bon eixem (hem medit uns 14 cm) i continua caient.. Ara mateix possiblement estiguem incomunicats, aixina que, si teniu previst viatjar, assegureu-vos bé abans d'eixir.

(28-02-2013)


Molt de fred a Portell!! Ahir vam passar bona part del matí a -5ºC i, durant, el dia, encara que va pujar una mica la temperatura, la sensació de fred a causa del ford vent, va ser prou gran. Però, per fortuna, ja havia marxat el gel que dissabte envernissava tots els carrers i fins i tot la carretera. La causa va ser la pluja de la vesprada de divendres sumada a una mica de neu de per la nit. Ni va ploure molt ni va nevar res, però suficient per fer molt perillosa la movilitat.

En quant al poble, dir-vos que per fi s'està actuant en la torre de la casa abadia (Ca'l retó) i que esperem que se consolide l'estructura i que la bada que te de dalt a baix no vaja a més. També s'està millorant l'accés al poble en la corba del fossar vell. L'actuació consisteix en desfer la paret i tornar-la a fer però deixant una mica més d'espai i visibilitat.

(26-02-2013)


Cartell de la Santantonà d'enguany

Fes click damunt per vore' més gran!

Sant Antoni 2013

Dia 09 de febrer de 2013.

09:00 h. Esmorzar per a tots els col·laboradors / totes les col·laboradores amb la festa.
10:00 h. (aprox.) Muntatge de la "Barraca" i sortida al monte amb cavalls per a buscar les carrasques.
12:00 h. (aprox.) Entrada de les carrasques arrossegades per les cavalleries i encesa de la foguera.
14:00 h. Dinar per a tot el poble al poliesportiu, en acabar de dinar farem la tradicional trança.

18.00 h. (aprox), Sortida desde el poliesportiu per anar a fins l'esglèsia a beneir els animals.
Després, els Majorals de Sant Antoni 2013 convidaran tots els assistents a prendre un pastís i un gotet de cassalla.

21:00 h. Sopar de germanor al poliesportiu.
23:00 h. Inici del "Ball Pla" i seguidament "cremà" de la "Barraca" acompanyats de Sant Antoni Abat, els dimonis, etc.
00:30 h. (aprox.) Actuació del grup Zambra Flamenca i discomòbil fins que el cos aguante. "Preus populars" durant tota la nit.

Dia 10 de febrer de 2013.

13:00 h. Santa missa i processó.

(31-01-2013 i 05-02-2013)


portell.tk fa 10 anys!!!

Pareix que fóra ahir quan vam posar en marxa aquesta web però els anys van que volen!! Es va crear en el seu moment perquè no hi havia una web de referència que tractara temes sobre la nostra història, les nostres festes, les nostres tradicions, el nostre patrimoni natural, etc.. Després, com era lògic, l'Ajuntament va fer la seua pròpia web, aquesta ja oficial. Potser per aquest motiu, no l'actualitzem amb la freqüència que ho feiem abans. És la web oficial la que té l'obligació de tenir-nos a tots informats. En canvi, la nostra és una web en la que ens interessa molt crear bancs d'informació sobre coses tan importants i tan desconegudes per tots nosaltres com és la nostra història o la biodiversitat que tenim per la nostra comarca. Però també, poc a poc, estem fent una bona videoteca on podem reviure moments inoblidables de festes diverses que tenen lloc cada any al nostre poble. I molts altres projectes que, si déu vol, algun dia voran la llum.

Ara mateix tenim contabilitzades 163.175 visites.

Moltes gràcies per la vostra fidelitat i esperem seguir actius durant molt anys més...

(03-02-2013)


Avui de matí ens hem despertat amb una mica de 'neviscarda'. No és que haja nevat massa però sí lo suficient per fer que fóra perillós circular per les nostres carreteres, com el camí rural que va a Vilafranca. Per sort, s'ha anat desfent durant el matí.

Sobre Sant Antoni, sabem que ho organitza la Penya Taurina i que serà el dissabte dia 9 de febrer. Ja us anirem informant quan tinguem més informació.

(20-01-2013)


Una vegada més, a Portell hem celebrat la nit de cap d'any. I, com sempre, cadascú fa balanç de com li ha anat l'any que deixem i fem propòsit per millorar durant la nova etapa (deixar de fumar, anar al gimnàs, treure's els estudis, etc.) Però vist com han anat les coses durant els darrers temps, des d'ací pensem que el més important que cal demanar ara és que tinguem salut (i més ara que ens estem quedant sense medicines i demés...) i que la resta de coses no vagen a pitjor. I, si pot ser, que els Reis els porten un poc de sentit comú als nostres governants, siguen del color polític que siguen, per a que no s'ho acaben de carregar tot...

FELIÇ ANY NOU 2013!!!!

(01-01-2013)


Historial de les pàgines de novetats (una per any): 

2003   2004   2005   2006   2007   2008   2009   2010   2011   2012   2013   2014   2015   2016